Jak a podle čeho zvolit navigaci do automobilu

Pokud vyrážíte na dovolenou nebo jen sháníte novou navigaci, určitě si přečtěte podle čeho správnou navigaci vlastně vybrat. Při koupi se na začátku nabízí základní otázka - koupit klasickou navigaci nebo použít mobil s operačním systémem a do děj nahrát potřebné navigační aplikace? Podle nejnovějších průzkumů jsou klasické navigace na ústupu a jsou čím dál tím více nahrazovány smartphony. Klasické navigace už v porovnání se smartphony působí trochu zbytečně, možná až archaicky. Není nic jednoduššího, než zapnout na telefonu s GPS přijímačem nějaké mapy a začít navigovat. Stále je zde ale dost dobrých důvodů, proč koupit krávě klasickou navigaci. Klasická navigace s sebou přináší spoustu výhod.
Klasická GPS navigace má často větší a na slunci lépe čitelný display než mobilní telefon

Proč koupit klasickou navigaci?

Pokud zrovna nevlastníte telefon či phablet s obrovskou úhlopříčkou, tak na telefonu, přilepeným na předním skle či palubní desce, se vám bude hůře koukat - pokud tedy něco uvidíte. Telefony mají displaye s lesklou úpravou a uvidíte na nich každý odlesk, zejména když budete mít slunce v zádech. Telefon se vám také bude hůře ovládat během jízdy, sice se za jízdy s navigací moc manipulovat nesmí, ale stejně. Navigace jsou často jednodušší a pohodlnější než smartphone, jsou dělány pro jednu věc - pro navigování. U klasické navigace vás také nebudou rušit příchozí hovory, zprávy a různé notifikace, které mohou přerušit navigaci. Klasické navigace jsou také oproti telefonům více přizpůsobeny vyššímu slunečnímu záření a vyšším teplotám. Obzvláště vysoké teploty se mohou, díky černé palubní desce a tmavému telefonu, pro telefon stát skoro smrtící a telefon je poté potřeba zchladit. Navigace se také daleko lépe sdílí s přáteli rodinou. Málokdo někomu půjčí svůj telefon na pár dní, s navigací to jde snáz. Další výhodou je také fakt, že společně s navigací dostanete držák a nabíjecí kabel do automobilu. K telefonu si tohle všechno musíte přikoupit zvlášť.

Tipy pro výběr správného zařízení

Když chcete pohodlí a lepší ovládání, určitě zvolte navigaci s větší úhlopříčkou. Ideálním rozměrem je velikost kolem 5ti palců. Daleko lepší je před nákupem navigaci vidět na vlastní oči (alespoň stejnou velikost) a úhlopříčku si ověřit již před prodejem. Před nákupem si určitě zjistěte, jak je to s aktualizacemi pro navigaci a jaký nárok máte na aktualizované mapy, které vycházejí zhruba třikrát až čtyřikrát do roka. Určitě je nejlepší koupit navigaci, která nabízí doživotní aktualizaci map zdarma. Tato navigace bude sice dražší, ale zase ušetříte podstatně více peněz v budoucnu. Některé firmy, jako například TomTom nabízejí tzv. traffic služby, které vás informují o aktuálním stavu na silnicích před vámi. Pokud se někde vytvoří kolona nebo se stane nehoda a není možno projet, navigace dokáže vypočítat novou trasu. Díky této funkci můžete ušetřit opravdu hodně času. Ovšem za tyto funkce se platí další extra poplatky a pokud navigaci nevyužíváte každý den, moc se ani nevyplatí. Pokud nevíte jakou značku vybrat, určitě neuděláte chybu s nějakým zvučnějším jménem jako je např. Garmin, TomTom nebo MIO. Za zmínku, také stojí český výrobce DYNAVIX. Levnější navigace pořídíte od 2500 Kč ty kvalitnější se pohybují nad hranicí 5000 Kč.
TomTom a jeho funkce Live Traffic

Navigace a smatphone, v čem je lepší?

Pokud se rozhodnete navigaci nainstalovat do svého telefonu, bezesporu i tato varianta má několik výhod. Telefon máme stále u sebe, nemusíme myslet na to, jestli navigaci máte v autě nebo někde zastrčenou doma. Pořízení takovéto navigace je často levnější - za předpokladu, že telefon již máme. Velice dobře se dá navigovat i s obyčejnými Google mapami, které jsou zdarma pro Android a iOS. Google Maps nabízí nespočet hlasových podkladů (včetně češtiny a slovenštiny) a mapy po celém světě v dobré kvalitě. Google Maps kromě toho také dokáží zobrazit na daných silnicích aktuální dopravní situaci - vše zdarma. Přímo pro iOS existují mapy také, od Applu s názvem Apple Maps. Mapy jsou zatím trochu hůře zpracovány a nejsou zdaleka tak podrobné jako Google Maps, navigovat se s nimi dá ale skoro stejně dobře jako s mapami od Googlu. Ovšem obě navigace mají jednu celkem velkou nevýhodu. Nedají se používat offline, a tak při cestě do zahraničí potřebujete datový tarif. Na Google Play a na iTunes Store se proto dají zakoupit desítky navigačních systémů od různých výrobců např. Garmin, TomTom, NAVIGON atd. Ceny se pohybují od 50 do 90 EUR - záleží na daném mapovém podkladu. Aktualizace aplikace a map by měly mít "celoživotní" záruku. Navigace v telefonu se vyplatí, pokud tolik necestujete, a když cestujete, tak převážně ve své zemi, kde můžete mít zapnutý datový tarif.
Nokia 5800 použitá jako navigační zařízení - na telefonu běží OVI Maps (nyní HERE)

5 komentářů:

  1. Navigace je skvělá věc při cestování. Můj muž projíždí kvůli práci celou ČR. Taky jsem mu ale několikrát opakovala, aby dbal na nějakou ochranu auta. Hledali jsme tedy jak zabezpečit auto proti krádeži a našli tento web https://www.essatech.cz/wp/. Máme nové auto, takže díky této firmě a tomuto systému se vše povedlo a cítíme se více spokojeni, když je auto zapezpečené.

    OdpovědětVymazat
  2. Velice užitečné rady. Mockrát díky. Právě do nějaké navigace do auta bych také docela rád investoval. Celkově by si moje auto zasloužilo nějaká vylepšení. Teď jsem dokonce začal uvažovat i o jeho odhlučnění. Kamarád si nedávno zde koupil takovou sadu pro odhlučnění kabiny a musím říct, že je to vážně neskutečný rozdíl. Mé auto by si něco takového taky zasloužilo.

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. I u navigací, stejně jako u včeho ostatního autovybavení se vyplatí dát na kvalitu, místo toho, aby jste si automaticky vybrali to nejlevnější. Vlastně díky tomu i ušetříte - když se to nerozbije, nebo v případě navigace si nebudete muset kupovat novou, kvůli tomu, jak je ta vaše nepřesná.

    OdpovědětVymazat
  5. Byla jsem velice překvapená, když bylo nutné pro moje nové auto značky Suzuki sehnat něco na přeložení palubního počítače, protože na displeji bylo vše psáno jen v angličtině. Bohužel zrovna angličtinou moc nedisponuji, ale s řešením mi pomohl kamarád, který měl zkušenost s překladem Suzuki. Všechno bylo vyřešeno za pár hodin.

    OdpovědětVymazat