Hyperloop - budoucnost cestování pro 21. století

Včera 12. srpna večer byl v San Franciscu představen nový, velice nadějný projekt nazvaný Hyperloop - v českém překladu to znamená "hypersmyčka". Představil ho americký miliardář Elon Musk, který je zakladatelem úspěšné společnosti SpaceX a také je výrobcem snad nejznámějších elektromobilů značky Tesla. Jeho prvotním plánem je spojit americká města - Los Angeles a San Francisco, města od sebe vzdálená přes 600 kilometrů, právě přes Hyperloop. Co nabízí Hyperloop tak revolučního?
Hyperloop v českém překladu znamená "hypersmyčka"

Z Los Angeles do San Fransicem za 30 minut!

Pilotním projektem má být dráha mezi Los Angeles a San Fransicem. Hyperloop tuto vzdálenost má urazit za necelou půl hodinu! Hyperloop bude v hliníkové kapsli, podobné té, kterou vidíte nahoře, přepravovat nejen osoby, ale i automobily a lehčí náklad. Hliníková kapsle se bude pohybovat v ocelovém potrubí - pohyb bude obousměrný, čili budou dvě potrubí hned vedle sebe. Kapsle se mají pohybovat rychlostí až 1287 km/h. Hyperloop bude poháněm magnetickými urychlovači a celý systém by měl fungovat pouze pomocí solárního pohonu. První potrubí by mělo být vystavěno blízko americké dálnice I5. O Hyperloopu se tvrdí, že to má být nejbezpečnější a nejrychlejší cestování na světě. Cena za jízdu také nemá být drahá - má být dokonce levnější než jízda v rychlovlaku.
Takhle by Hyperloop měl vypadat - podobně jako plynovod

Trocha čísel...

Pro srovnání - vlak je z Los Angeles v San Franciscu přibližně za 2 hodiny a 45 minut, letadlu tato cesta trvá 1 hodinu a 15 minut, automobilu 5 hodin a 30 minut a nakonec Hyperloopu pouze za 30 minut. Stavba Hyperloopu mezi dvěma městy má stát přibližně 6 miliard USD. Se stavbou by se mohlo začít již příští rok a projekt by měl být dokončen během 7 - 10 lety. Podle Muska by Hyperloop mohl přepravit přes 7 milionů cestujících. Pokud se vám zdá, že je jste už Hyperloop někdy někde viděli, možná to bylo právě ve Futuramě, kde systém nesl název Tube transport.
Tube transporter ve Futuramě v roce 3000

0 Komentářů: