Nejkrásnější sportovní auta 20. století

Designéři různých značek hlasovali o nejkrásnějších autech 20. století. Vybrali jich 47 nejkrásnějších. Největší podíl aut měla automobilka Ferrari - celkem jich bylo devět. Dále hlasovali pro čtyři Jaguary, tři auta značky Lamborghini a dále Lotus. Vítězem celého výběru aut je však jen jeden: Citroën DS. Zde je několik aut - nejlepších z nejlepších.

Citroën DS

Francouzské auto, které vytvořil italský návrhář Flaminio Bertoni. Návrhář se proslavil hlavně slavným automobilem přezdívaným „kachna“ - Citroën 2CV. Citroën DS se stal jedním z nejznámějších automobilů značky a také velice úspěšným automobilem. Prodalo se neuvěřitelných 1 455 746 vozů. Kromě nádherného designu se DS prezentoval i množstvím moderních technologií. Vůz byl na svou dobu tak inovativní, že po dobu dvaceti let se nenašel žádný konkurent. Nejdůležitějším z nových řešení byl revoluční způsob odpružení. Citroen DS se objevil i ve filmu Fantomas se zlobí, kde s ním Fantomas na konci druhého dílu uprchne neboť jeho Citroen uměl i létat.
Citroën DS

Ferrari 275GTB

Auto, které bylo navržené Pininfarinou se poprvé objevilo na scéně v roce 1964 na pařížském autosalonu. Řada 275 jako první měla uspořádání transaxle s převodovkou spojenou se zadní nápravou, které Ferrai používá do současnosti. Modelem 275 GTB dosáhly silniční automobily značky Ferrari dokonalosti. Vůz dostal nové důmyslné odpružení jako reakci na poptávku automobilů, se kterými je možné jezdit rychle a zároveň pohodlně. Ferrari 275 GTB se vyrábělo od roku 1964 do roku 1968 v celkovém počtu 480 vozů. Jeho nástupcem se stal model Daytona.

Ferrari 275GTB

Lamborghini Miura


Navrhl jeden ze členů poroty, Marcello Gandini. Lamborghini Miura byl po voze 350 GT třetím vyráběným seriovým vozem Lamborghini. Vyráběl se v období let 1966 až 1972 v továrně firmy v Sant'Agata-Bolognese. Jejím následníkem byl vůz Lamborghini Countach.Šasi. Vůz byl průkopníkem v uložení motoru. Právě v tomto voze byl poprvé motor uložen uprostřed. Největší konkurent firma Ferrari toto řešení použila až o 7 let později. Počet vyrobených miur dosáhl během šesti let produkce 764 exemplářů.
Lamborghini Miura

1 komentář:

  1. Nejhezčí z nich je Citroen DS. Hlavně ten z Fantomase :-D, ten bych bral hned!
    (milouch.blog.cz)

    OdpovědětVymazat