Jak budou vypadat automobily budoucnosti?

Na co budou jezdit auta budoucnosti? Budou jezdit na vodík, solární pohon nebo na elektřinu? Jak budou auta vypadat za 20 nebo 30 let zatím nikdo neví, dá se ale uvažovat, jakým směrem se výroba aut posune.
Maserati Super Sport
Více elektroniky v autě
Před několika lety bylo v autech používáno zhruba 20% elektroniky. Do několika let by to mohlo být přes 50%. V autech stále přibývají různé parkovací senzory, kamery nebo řídící jednotky. Auto nyní už dokáže varovat před dalšími auty, které se nachází ve vedlejším pruhu v takzvaném „mrtvém úhlu“. Nové Volvo dokáže například ve městě při rychlosti do 30km/h zabránit srážkám s autem, které jede před řidičem a náhle zabrzdí. Pokud řidič nestačí zareagovat auto samo zastaví. Auta mezi sebou také začnou komunikovat, „říkat“ si kde je náledí, mlha nebo pokud v blízkosti auta bude nehoda, auto se o tom dozví a bude varovat řidiče. Všechny tyto signály budou snímat kamery, nebo senzory umístěných na ABS, ESP či na světlometech. Nasbírané údaje se budou posílat dalším autům na silnici.

Změna materiálu – odlehčení aut
Více plastu na autech, méně oceli. Dílů z oceli bude méně, kvůli většímu odlehčení a zvyšování pevnosti se brzy zvýší podíl plastů. Nebude to ale moc, dalšího plastového „nástupce“ trabantů se naštěstí nedočkáme, ze současných 10% plastových dílů hodnota stoupne na 15%.
Každá nová generace aut byla doposud větší, než ta předchozí, to by se mělo změnit, auta by se měla zmenšovat a odlehčovat. Měly by být menší, lehčí a ekologičtější. Menší a ekologičtější auta, chce také vyrábět automobilka Ferrari. Příští nástupce Ferrari Enzo by měl být menší, ekologičtější, ale také stejně výkonný.
Méně volnosti pro řidiče
S alkoholem v krvi auto nenastartujete. Budete povinni muset před startem automobilu dýchnout do klíčku nebo do senzoru na palubní desce, jinak vůz nenastartuje. To by mělo řidiče čekat už v příštích několika letech. V Kanadě nyní testují systém, který by omezoval rychlost automobilu pomocí GPS. Auto, které by bylo vybaveno GPS navigací, ve které by byly mapy s uloženými údaji o maximálních rychlostních limitech. Pokud by auto překročilo maximální povolenou rychlost o více než 10%, plynový pedál v autě by začal klást odpor a dále už by nešlo zrychlovat.

0 Komentářů: